Deze Nederlandse fabrikant maakt enkele van ‘s werelds meest geavanceerde microchip productiesystemen

ASML https://znaki.fm/nl/teams/asml/ is een Nederlands bedrijf uit Veldhoven dat systemen en software ontwerpt en bouwt voor de productie van halfgeleiderchips.

Het is het enige bedrijf ter wereld dat momenteel extreem ultraviolet (EUV) lithografiemachines produceert, waarmee kleinere, snellere en krachtigere microchips kunnen worden gemaakt door het gebruik van een kortere golflengte van licht.

ASML produceert ook diep-ultraviolet (DUV) lithografiesystemen, meet- en inspectiesystemen en computationele lithografiesoftware; renoveert bestaande machines; en biedt uitgebreide training en klantenservice.

Prestaties ASML

De aandelenkoers van ASML daalde drastisch in 2022 door zorgen over de vraag naar halfgeleiderchips in de context van toegenomen internationale handelsbeperkingen met China. De aandelenkoers herstelde zich echter nadat ASML in oktober 2022 gezonde derdekwartaalresultaten bekendmaakte, naast een geruststelling van CEO Peter Wennink dat ASML, ondanks nieuwe Amerikaanse exportcontroleregels, verwachtte dat “de directe impact op ASML’s totale 2023 verschepingsplan beperkt zal zijn.”

In maart 2023 kondigde de Nederlandse overheid beperkingen aan op de export van halfgeleiderapparatuur. In een verklaring benadrukte ASML dat het niet verwachtte dat de maatregelen “een materieel effect zullen hebben op onze financiële vooruitzichten die we hebben gepubliceerd voor 2023 of voor onze langere termijn scenario’s zoals aangekondigd tijdens onze Investor Day in november vorig jaar,” vooral omdat de exportbeperkingen niet gelden voor alle “immersion lithography tools, maar alleen voor wat ‘meest geavanceerd’ wordt genoemd.”

In juli 2023 maakte ASML haar tweedekwartaalresultaten bekend, evenals een verklaring van Wennink waarin melding werd gemaakt van een “sterke orderportefeuille van ongeveer €38 miljard” en de verwachting van “sterke groei voor 2023 met een netto-omzetstijging richting 30% en een lichte verbetering van de brutomarge, ten opzichte van 2022.”

Desondanks is de aandelenkoers sinds de winstverklaring naar beneden aan het trending, waarschijnlijk door de onzekerheid rond de wereldwijde handelssituatie, waar Wennink in zijn verklaring ook op zinspeelde: “Onze klanten in verschillende marktsegmenten zijn momenteel voorzichtiger door aanhoudende macro-economische onzekerheden en verwachten daarom een later herstel van de markten. Ook is de vorm van de herstelhelling nog onduidelijk.”

Medio september 2023 vertelde Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, de grootste klant van ASML, naar verluidt aan zijn belangrijkste leveranciers, waaronder ASML, om de levering van bepaalde apparatuur voor chipfabricage uit te stellen vanwege zorgen over de vraag van klanten, wat een daling van 2,5% van de aandelenkoers van ASML veroorzaakte.

ASML terug naar aandeelhouders

Met haar positie als unieke leverancier van EUV-lithografietechnologie en gezien haar robuuste geschiedenis van innovatie binnen haar industrie, heeft ASML goed gepresteerd en een sterke groei laten zien voor aandeelhouders op de lange termijn. Dit is duidelijk zichtbaar in de aandelenkoers, die in de afgelopen vijf jaar met 249% is gegroeid.

ASML heeft een driemaandelijks dividenduitkeringsschema en een aandeleninkoopprogramma voor aandeelhouders. Beide hebben de afgelopen vijf jaar een positieve groei en een goed rendement voor aandeelhouders laten zien en hebben bijgedragen aan een total shareholder return (TSR) van 267% in dezelfde periode.

De toekomst van ASML

Hoewel ASML een bijna-monopoliepositie heeft met betrekking tot haar EUV-lithografiesystemen, wordt er gespeculeerd dat toenemende handelsbeperkingen met China een domper zouden kunnen zetten op de prestaties van ASML. China was de op twee na grootste markt voor ASML in 2022 en vertegenwoordigde ongeveer 15% van de omzet. China heeft ook vergeldingsmaatregelen getroffen voor de export van zeldzame aardmetalen die nodig zijn voor de productie van chips, waardoor de prijs van deze belangrijke grondstoffen zou kunnen stijgen en/of ASML mogelijk op zoek moet naar alternatieve productiemethoden.

De CEO van ASML verklaarde echter in november 2022 dat ze hun prognoses voor 2030 niet significant zouden aanpassen als ze niet meer dan hun huidige capaciteit aan China zouden kunnen verkopen, naast het feit dat ze in hun financiële resultaten voor het tweede kwartaal van 2023 bevestigden dat ze een orderportefeuille van €38 miljard hebben. Hij benadrukte ook dat ASML vanwege de sterke omzet uit diepe ultraviolet (DUV) lithografiesystemen, en “ondanks de toegenomen onzekerheden,” een “sterke groei voor 2023 voorspelt met een stijging van de netto-omzet richting 30% en een lichte verbetering van de brutomarge, ten opzichte van 2022.”

CEO Peter Wennink heeft verklaard dat hij gelooft dat de handelsbeperkingen China op de lange termijn zullen aanzetten tot het ontwikkelen van eigen apparatuur. In een interview zei hij: “Als ze die machines niet kunnen krijgen, zullen ze ze zelf ontwikkelen.[…] Hoe meer je ze onder druk zet, hoe waarschijnlijker het is dat ze hun inspanningen zullen verdubbelen.”

ASML blijft innoveren en zal zijn eerste EUV-platform van de volgende generatie met hoge numerieke apertuur (High-NA), EXE genaamd, eind 2023 aan klanten leveren. Het systeem heeft een opnieuw ontworpen optisch systeem en is aanzienlijk sneller dan voorgaande modellen.

De onderste regel

Gezien de complexiteit van de internationale handelsoorlog die zich nog steeds afspeelt rond de halfgeleiderindustrie, valt nog te bezien wat de langetermijngevolgen zullen zijn voor de activiteiten en het klantenbestand van ASML. 

ASML blijft echter innoveren en haar status als een van de belangrijkste spelers in de halfgeleiderindustrie behouden. Halfgeleider microchips vormen de kern van de meeste technologie die we vandaag de dag gebruiken, van telefoons tot vliegtuigen, van auto’s tot computers en van medische tot militaire toepassingen, en de vraag naar het soort chips dat ASML’s technologie mogelijk maakt zal naar verwachting alleen maar blijven groeien, zowel gestaag als aanzienlijk.

Kontaktirajte nas