Školica sporta je idealno rešenje za mališane uzrasta od 3 do 7 godina, pa pređimo odmah i na par stavki zbog čega je to tako. Naravno, ne očekujemo da se složite sa nama baš u svemu, ali Vas makar molimo da razmotrite i našu percepciju gledanja, kako smo ovu temu godinama izučavali, učili što kroz teoriju, tako i ono bitnije – kroz praksu sa mališanima. Pa da počnemo…

U našoj školici sporta vežbamo, družimo se i istražujemo


Pre svega pođimo od toga da deca ne mogu imati jasnu sliku čime žele da se bave kada je odabir sporta u pitanju. Mališanima tako ranog uzrasta, nesvesnim nametanjem specifičnog odabira sporta možemo ograničiti istraživački duh koji čuči u njima i čeka da bude pokrenut.

Školica sporta jeste rad sa decom kroz igru. Deca kroz igru najviše i nauče, a da toga sami nisu ni svesni. Školica sporta im nudi raznoliki spektar pokreta koje možete naći u mnogim sportovima kao što su: fudbal, košarka, odbojka, atletika, balet, ples, gimnastika, tenis i mnogi drugi; a opet se ne zadržava ni na jednom posebno. To i jeste cela poenta, pokazivajući i učeći decu raznim pokretima neka će više naginjati ka fudbalu, neka ka plesu, druga ka košarci i time školica sporta krije još jednu bitnu stavku. Ona služi kao alatka koja će Vašu decu usmeriti u daljem bavljenju sporta, ali nekog određenijeg tipa. Deci kao takvoj – razigranoj, uvek spermnoj sa nekoliko pitanja, a i potpitanja, željnoj da saznaju, nauče i izuče sebe i svet oko sebe sportić potpomaže u negovanju upravo tog važnog istraživačkog duha. Sigurno mesto gde uz smernice, i blaga navođenja oni i dalje osećaju svu slobodu svog malenog i toplog bića, usputno otkrivajući svoju snagu, mogućnosti ali i slobodu pokreta.

sport za decu
Uz igru i zabavu sve je mnogo lakše

Školica sporta nudi bazu pokreta koji su bitni u daljem rastu i razvoju dece. Moramo napomenuti da bi sama misija svake školice sporta trebala biti i generalno bavljenje sportom, kao i poboljšanje kvaliteta života. Kako je, nažalost, sve više prisutno sedentarno (sedeće) ponašanje kao produkt savremenog života, koje nepovoljno utiče na razvoj i zdravlje dece, školica sporta jasno Vam je, i ovde igra važnu ulogu.

Činjenice su da su sedenje pred televizorom ili gledanje videa pasivne aktivnosti pri kojima deca ne mogu učiti nove veštine, razvijati mišiće i proširivati komunikacijske sposobnosti. Danas svako treće dete ima problema sa lokomotornim sistemom: ravna stopala, deformitet kičmenog stuba, deformitet grudnog koša i prekomernom težinom, između ostalog i problema sa koncentracijom koji se javljaju zbog nedovoljne aktivnosti. Misija školice sporta zato i jeste iskorenjavanje gore navedenih problema.

U periodu odrastanja deteta, jedna od najvažnijih stavri koja utiče na pravilan razvoj jeste poštovanje senzitivnih perioda i kritičkih faza u kojima se razvijaju određene motoričke sposobnosti. Ukoliko dođe do zanemarivanja, odnosno ako određene motoričke sposobnosti nisu sprovođene u senzitivnim periodima, one se više ne mogu nadoknaditi i u budućem sportskom razvoju se ne može dostići maksimum uspeha. Gipkost, brzina reakcije, koordinacija, ravnoteža, agilnost su samo neke od motoričkih sposobnosti koje je potrebno razvijati u najmlađim uzrastima ukoliko mislimo da strategija dugoročnog sportskog razvoja bude uspešno započeta.

Poštujte slobodu Vaše dece, njihov istraživački duh, nova saznanja i uz školicu sporta negujte ih na pravi način, a videćete kao će sasvim prirodno rasti i ljubav prema zdravom životu i sportu. Deca su mala ali sa velikom energijom, zato mi i jesmo tu, da je usmerimo u pravom smeru i na pravi način i potrošimo.

Vidimo se na nekom od treninga, i naravno sportski pozdrav!

Pozovi nas