Koncentracija kod dece je pravi izazov, kako za decu, tako i za roditelje. Po definiciji, ona predstavlja sposobnost da dete svoje misli usmeri u određenom pravcu, kako bi izvršilo određeni zadatak. Sve mame i tate znaju koliko to ponekad može biti teško… Ali i važno! 🙂

Postoji mnogo ometača u okruženju koje dete sprečavaju da bude fokusirano na jedan zadatak i da se tom zadatku posveti 100%. Ipak, slabija koncentracija može imati svoje kasnije posledice poput lošeg uspeha u školi, na poslu i u građenju međuljudskih odnosa. Zato je rad na njoj jedan od važnih koraka u odrastanju naših mališana.

Evo i šta možemo da uradimo kako bismo je poboljšali…

Pružite detetu dovoljno vremena za odmor i san.

I sami znamo da je neispavanost direktno povezana sa umorom, a umor vodi u neproduktivnost i dekoncentraciju. Naučite dete da leže i ustaje u isto vreme i neka broj sna bude minimum 9.

Minimalizujte ometače i obezbedite detetu atmosferu koja podstiče koncentraciju.

Dečija pažnja je kratkoročna, ukoliko zadatak nije baaaš zanimljiv. Pružite im zanimljiva zaduženja (ili napravite da budu zanimljiva, ako su pomalo dosadna) i sklonite iz njegovog neposrednog okruženja sve što bi moglo da im odvrati pažnju pre završetka zadatka.

Negujte dnevnu rutinu i nagradite inovativnost i maštovitost.

Naučite dete dnevnim obavezama koje mora da obavi, kako bi one vremenom postale rutina ka kojoj sami posežu. Ipak, kada sami učine nešto zanimljivo, podržite ih i nagradite. Sledeći put će se potruditi duplo više, kada znaju da ih čeka nagrada.

Obezbedite detetu zanimljivu fizičku aktivnost.

Iz mnogo razloga, fizička aktivnost je izuzetna za decu, posebno u mlađem dobu. Kroz igru, takmičenje i sport, dete uči da bude disciplinovano, koncentrisano i fokusirano na cilj.

Budite dobar primer detetu.

Dete najbolje uči od autoriteta. Budite dosledni u svojim odlukama i zadacima koje sami sprovodite. Deca su kao sunđeri koji „upijaju“ modele ponašanja. Potrudite se da to ponašanje bude onakvo kakvo želite da vidite u njima.

Konačno, deca najbolje uče u kontaktu sa drugom decom. Vrtići i sportići su idealno mesto za maštovitu decu punu energije, ali i za onu decu koja još uvek nisu toliko otvorena prema okruženju.

U našoj školici sporta, kroz igru, timove i takmičenja, učimo da budemo fokusirani, skoncentrisani i dobri prema svojim drugarima.

Pridružite nam se na probnom besplatnom času na nekoj od sedam lokacija u Beogradu.

Čekamo vas!

Pozovi nas