Da bi dete na pravi način zakoračilo u svet sporta, presudnu ulogu moraju odigrati roditelji. Njihova je misija da upućuju decu na pravilan razvojni put. Prvi korak je najvažniji, ukoliko se roditelji postave ispravno, deca će biti na najboljem putu da zavole sport.

Za decu, sport bi trebalo biti samo igra, daleko od pravog aspekta sporta. Uključivanjem u razne sportske discipline, deci se pruža prilika da upoznaju sport i, što je najvažnije, razvijaju psiho-fizičke sposobnosti.работни обувки fw34 steelite lusum s1p 38
normamascellani.it
covorase man
bayern münchen spieler
karl sneakers
addobbi fai da te matrimonio
prestonstadler.com
spoločenské šaty pre moletky
fingateau.com
lifeonthevineministries.com

Većina sportskih psihologa veruje kako je za dete vrlo važno da roditelji pokazuju interes za sport kojim se bavi.

Deca koja se žale da njihovo bavljenje sportom ne zanima njihove roditelje, češće i brže odustaju i ne postižu vrhunske rezultate.

Sport je veoma važan segment ljudskog života. On je deo kulture. Sport razvija i oblikuje telo, razvija takmičarski duh i želju za uspehom, jednostavno sport je temelj uspeha u kasnijem životu.

Roditelji bi trebalo da pohvale dete za svaki uspeh i napredak. Pod uspehom treba uzeti u obzir sve ono pozitivno što dete čini: zainteresovano trči, dobar je timski igrač, trud itd, a ne samo konačan uspeh.

Ako roditelj usmeri svoju energiju na dete, onda će uvek pronaći mnogo razloga za pohvalu, čak i u slučaju da dete nema neke posebne sposobnosti.

Roditelji koji sport, pre svega, doživljavaju kao vaspitni metod, vrlo dobro znaju da su oni i treneri osnovni model za učenje i oblikovanje njihovog ponašanja, kako u sportu, tako i na drugim životnim poljima.

Učenjem  deteta da igra po pravilima, da poštuje trenere, pokazivanjem poštovanja i interesovanja, vi ćete svoju ulogu roditelja odigrati na najbolji način. Bez pritiska i ograničavanja njihovog izbora i slobode.

Sport treba da služi deci, a ne deca sportu, zadovoljavanju potreba roditelja i njihovom dokazivanju.

Ambiciju nije dobro imati ni premalo, ali ni previše.

Sport služi deci, ne deca sportu

Ono što uvek morate imati na umu jeste poštovanje detetove ličnosti i njihovih osećanja, stoga, delimo sa Vama “pravila” kojih bi se trebalo pridržavati.

  • Dete treba ohrabrivati da se bavi sportom, ali ne i prisiljavati.
  • Dete treba učiti da je zalaganje i pružanje ličnog maksimuma važnije od pobede, tako da se ono nikada neće osećati poraženim, bez obzira na rezultat takmičenja.
  • Treba nastojati da se se dete svaki put oseća kao pobednik, nagrađujući ga za fer plej ponašanje i uloženi napor.
  • Treba pokazivati interesovanje, entuzijazam i podršku – nikada kažnjavati, kinjiti i ponižavati, ukoliko dete ne ostvari rezultat koji ste očekivali.
  • Treba imati realna očekivanja.
  • Morate imati na umu da deca sportisti nisu minijaturni odrasli profesionalci i zato ne mogu biti procenjivana na osnovu standarda odraslih.
  • Trener deteta mora biti adekvatno obučen i kvalifikovan za posao i odgovornosti trenera dece.

Ambicije roditelja često su naglašenije od detetovih mogućnosti. Sport privlači dete zbog zabave i igre , a odbijaju ga od sporta pobeda kao imperativ, pritisak ambicioznih roditelja, česte povrede, dosada i ismevanje.

Potrebno im je Vaše ohrabrenje, reč pohvale i zagrljaj podrške.

? Bistar um i unutrašnji spokoj su preduslov za dobar psihi-fizički razvoj. ?

Pozovi nas